mandag den 27. december 2010

Kvindebevægelsen og hækling! Hvad har de to ting med hinanden at gøre?

Det er så fedt at se, hvordan rigtig mange unge kvinder svinger hæklenålen og nytænker hæklingen. Se bare med hos Camilla, Lis, Christina eller Laura
Når folk, der ikke kender mig så godt, spørger mig om, hvad jeg laver i fritiden, synes de fleste, at det lyder mærkeligt, når jeg svarer - jeg hækler! Men det gør jeg, og jeg er stolt af det! Hækling i dag er jo ikke det samme som for vores bedstemødre, der lærte at hækle mellemlægsservietter, lysmanchetter og bordløbere. Hækling er meget mere end det. 
Måske er vi ved at lave en ny bevægelse?
Lidt ligesom dengang kvinderne i 1970'erne gjorde oprør mod garnbutikkerne og deres "monopol" på strikkeopskrifterne. Dengang kunne man kun få fat i en strikkeopskrift, hvis man samtidig købte garn til den. Nogle kvinder, der var aktive i kvindebevægelsen, begyndte at strikke hønsestrik - opskrifter de selv lavede, mønstre de selv fandt på og med garn af naturmaterialer. 
Hør bare et lille uddrag af "Hønsestrik 3" fra 1975:
"Strikketøjet har den fordel at det i modsætning til en væv kan medbringes overalt: på fabrikken, på stranden, på universitetet, i skolen, i folketinget, til møder og foran TV.
Du kan også strikke samtidig med du diskuterer. Når du strikker, sidder du ikke og kæderyger.
Du kan strikke til dig selv, til dine børn, til dine venner.
Når du strikker efter dine egne ideer erklærer du samtidig det overforbrugende samfund krig.
Du behøver ikke længere at finde dig i dyre opskrifter og syntetiske garner..."
Citat: Kirsten Hofstätter

Og det er da det vi skal! Hækle (eller strikke) efter vores egne (og andres) ideer. Vi skal dele med hinanden og hjælpe hinanden. Lade alle vores kreative ideer komme til udtryk og ikke være bange for at vise dem frem for andre!

Ham her har jeg hæklet efter en gratis opskrift fundet her. Jeg har lavet ørerne om, for jeg kunne ikke greje opskriftens anvisning. Jeg har også ændret lidt på det øverste af kroppen, men det er småting. Hvis du får lyst til at hækle bamsen her, vil jeg hellere end gerne hjælpe, hvis du får brug for det. For det er jo det, det handler om, ikk?

Hvad mener du i øvrigt?
Er der stadig brug for at kæmpe med strikkepindene/hæklenålene?
Kæmper vi for noget andet i dag, end de kæmpede for i 1975?
Eller er det hele bare for langhåret?

13 kommentarer:

 1. En bevægelse ligefrem... ? Det skal jeg ikke gøre mig klog på. Men det er helt sikkert ( specielt med hækling hvis du spørger mig ) at det fantastiske ligger i friheden. For når man først har fat i den lange ende, bliver det bare lettere og lettere at hitte på selv. Og det der med folks mærkelige blikke når de hører om hvad man sysler med. Jeg ved ikke om folk tænker mellemlægsservietter. Men det er lidt den følelse man får !

  SvarSlet
 2. Frigørelse eller ej? Hækling er så frit i sit udtryk at det er let at gå til, let at have med, let at nå i en pause o.s.v.
  Så snart den nye generation af hæklere knækker koden blomster området jo.
  Det er lige det jeg med gratis hækleopskrifter, gratis begynderkurser og hækletræf (gennem mere end 2 år) har villet....nemlig fremme hæklingen i Danmark/Norden igen.
  Hvis ikke man kan hækle, udvikler man jo heller ikke nye modeller.
  Så dejligt der dukker flere og flere op, der er med på det projekt. Så kommer der automatisk også nye modeller frem.
  Og du har da bestemt gjort dit til at det skal lykkes for os og blogland. Tak for det :)
  Got Nytår med hæklenålen
  Karen

  SvarSlet
 3. Jeg har så stor respekt for kvindebevægelsen- er jo selv vokset op i en tid, hvor min mor og hendes"søstre" havde basisgrupper.
  Hele Hønsestrikbevægelsen har haft en enorm betydning for vores måde at gribe garnet , pinden og nålen.
  Jeg er fuld af beundring for jeres spring ud i hækleriet- at gribe det med glæde og fantasi.

  SvarSlet
 4. Jeg er så mere end enig, at det næsten gør ondt!
  Det er lige præcis det jeg synes det handler om; at dele og at frigøre os/hinanden om fordomme om hvem og hvad vi må være.
  Vi kunne lære en del af vores formødre, og med vores nyvundne erfaringer og charme er der ingen tvivl om at vi vil gøre det lækrere, smukkere, sjovere og slet ikke så vredt som de gjorde det dengang.

  Jeg lægger med vilje opskrifter og vejledninger ud til fri afbenyttelse, netop fordi tanken om at dele gør mig glad.
  Og så er jeg SÅ træt af garn-monopoler, uanset hvor mange år jeg så selv har arbejdet med skidtet!

  Den er fin, din bamse.
  Kender du http://freeamigurumipatterns.blogspot.com/

  Godt indlæg, tak for det :-)

  SvarSlet
 5. Fedt indlæg!! Jeg er desværre stadig så grøn en hækler at jeg vist ikke kommer ti at bridrage med de nye ideer foreløbig, men jeg er trods alt hækler pga kvinder som dig der har givet hækling en renæssance! Jeg er med på vognen!

  SvarSlet
 6. Er nødt til lige at komme med et lille pip omkring "monopol" og dyre opskrifter. Der er nogle kvinder som prøver at leve af, at designe og beregne opskrifter - skal de ikke have løn for deres arbejde?
  Kvindefrigørelse? Netop, vi vil gerne have noget "credit" for det arbejde som håndarbejde også er! Der bliver stadig mange steder set på håndarbejde, som nørklerier - det har lav status og værdi.
  Garnfirmaer laver opskrifter for at kunne sælge deres garn. Mange strikkere/hæklere er ikke så kreative, men re-kreative og vil gerne have en velskrevet opskrift, som sikre dem en vellykket resultat. Åh det bliver vist lidt langt det her. Anyway - elsker Jer kreative kvinder som deler Jeres passion med andre.
  K.h. en tekstilformidler

  SvarSlet
 7. i min omgangs kreds er det det positive ahha der kommer når jeg siger hækle eller strikke som hobby. hvad angår bordløbere og mellemlægs servietter så tror jeg også de er ved at blive "in" igen, baer på nye måder.

  SvarSlet
 8. Line: Måske er det derfor vi skal lave en bevægelse - fordi vi vil vise verden, at vi hækler, og at de ikke skal komme med mærkelige blikke. Vi er frie hæklere!

  Karen: Selv tak, Karen! Jeg anerkender også dit store arbejde for at udbrede hæklingens gode budskab, og jeg vil gerne selv gøre mere.

  Losarinas mor: Jeg har også været med på kvindelejr på Femø, og selvom jeg bare var et barn dengang, har jeg lært meget af at vokse op i et frigjort miljø. Der er mange gode tanker fra dengang, som vi nyder godt af i dag, og faktisk kan vi også overføre noget af det til hækling og strik!

  Trine: Selv tak! Din kommentar er også et godt input i debatten. Jeg tror, at de kvinder dengang var nødt til at være vrede for at få samfundets opmærksomhed. Det behøver vi nok ikke:)

  Camijo: Du er da med alligevel! Fedt at du hækler, og vi deler jo netop ud af vores ideer og opskrifter for at andre skal tage fat i dem og bruge dem.

  Anonym: TAK for dit gode input! Du har ret. Der er også kvinder, der skal leve af deres passion, f.eks. at lave opskrifter. Og ja, kvinder skal have credit for alt det som håndarbejde er. Og det er i virkeligheden der vi er meget enige, og det er måske det BEVÆGELSEN handler om - at kvinder skaber og frembringer smukke ting med deres hoved og hænder, og det vil vi anerkendes for. Vi vil ikke kigges skævt til, når vi hækler til et møde, og vi vil ikke hånes for at skrive en strikkeopskrift og lave ting til vores børn og venner. Åh, det bliver også lidt langt, men det er en fed debat, vi har gang i! Og jeg vil gerne drøfte flere ting, som f.eks. kunst kontra nørkleri, priser kontra gratis, levebrød kontra hobby og meget mere:)

  Camilla: Dejligt, at der også er positive røster omkring håndarbejde. Det har jeg da også i min omgangskreds, men på mit arbejde f.eks. skal jeg høre en del nedsættende kommentarer om det jeg laver i min fritid (eller til møder). Og så er mellemlægsservietter på ingen måde passé, men netop når de nytænkes sker der spændende ting:)

  SvarSlet
 9. Jeg kan vist lige nå en kommentar på falderebet :)
  Da jeg i foråret lagde nogle billeder ud på Facebook af nogle patchworkting, jeg havde lavet (inden jeg opdagede blog-verdenen)kom en af mine kolleger og sagde, at han havde hørt, at jeg var begyndt at brodere korssting (du ved, sagt på den der lidt nedladende måde). I efteråret fortalte jeg en af mine kvindelige kolleger, at jeg havde hæklet sushi til en af mine veninders børn. "Jamen hvorfor?" skreg hun af grin. Jeg opgav at forklare det. Jeg støder på det om og om igen, at folk bare ikke kan forstå, at man vil bruge tid på sådan nogle "husmorsysler". Altså, hvis du spørger mig, har jeg svært ved at se at Champions League eller Paradise Hotel (som eks. bliver diskuteret ivrigt på mit arbejde) skulle være mere meningsfuldt at bruge sin tid på. Jeg er nu holdt op med at fortælle om det, jeg laver, til dem jeg ved, ikke forstår det. For der er jo heldigvis mange andre der gør, og hvorfor ikke koncentrere sig om alt det der giver de gode vibes? Jeg tror på at det er os der har fat i den lange ende - og at de andre bare ikke helt har fattet det endnu :)
  Hilsen Camilla (som pt. sidder i et tog på vej til Kbh, på en 1. klasses-plads hun har krejlet sig til - og hækler :)

  SvarSlet
 10. Camilla: TAK for din kommentar. Jeg kan virkelig godt følge dig, og det er lidt de samme oplevelser jeg har haft - at folk, der ser hvad man laver, er lidt nedladende eller ligefrem griner af, at man sidder og nørkler med noget. Jeg synes også det er meget federe at hækle og frembringe unikke ting end at sidde og glo på hjernedøde tv-shows, men mennesker er så forskellige. Der skal desværre også være plads til dem, der kun interesserer sig for Paradise og Champions League på TV, men vi skal i høj grad også have lov at være her - og det er det vi kæmper for! God tur til Kbh. Skriver du ikke snart en mail til mig?

  SvarSlet
 11. Jeg synes det er så fint med alle dem (Jer) der har lyst til at dele ud af gode råd og opskrifter indenfor hækling. Jeg suger til mig. Og det har helt sikkert været med til at gøre mig lidt mere modig - jeg kaster mig ud i større og sværere hækleprojekter. Og der er altid nogle at spørge om hjælp. Det er fedt! Og jeg er i den grad med på at dele - jeg skal nok nå dertil, hvor jeg også kan give ;-)

  Jeg bliver nogle gange kaldt "Mormor". På den der irriterende nedladende måde. Og jeg synes det er så belastende at skulle forsvare og forklare hvorfor jeg sysler. Hvorfor jeg gider. Men alligevel oplever jeg, at folk bliver vildt imponerede når jeg dukker op med noget hånd/hjemmelavet. Det giver ingen mening vel - det færdige resultat kan imponere, men i arbejdsprocessen er man bare en nørd!...

  SvarSlet
 12. Kære Puk

  Spændende indlæg. Jeg ved godt jeg er lidt sent ude med en kommentar ift. debatten, men jeg har holdt juleferie og ikke været så meget omkring i blogland.

  Jeg har ikke kolleger, der sender mærkelige blikke eller ikke fatter, hvad jeg snakker om, men til gengæld har jeg måtte overbevise Ronni om, at det IKKE er mormor at hækle. Da vi mødte hinanden 'måtte' jeg ikke have hæklesagerne fremme på færgen til Bornholm, for tænk nu, hvis vi mødte nogen han kendte! Heldigvis er jeg ret ligeglad med sådan noget og nu har han da også igennem de sidste mange år set, at jeg ikke har storproduceret af 'gammeldags' hæklerier. Men de gammeldags håndarbejdsopskrifter er vel også på en måde grundlaget for at vi kan tænke nyt og videre? Og at vi derfra selv bestemmer, hvordan de små sjove knuder skal forme sig. Og til hvad. Altså jeg mener, hvis vi ikke kan det grundlæggende (som Karen bl.a. er med til at udbrede), så er det lidt svært at komme videre.

  Og lige mht. nytænkningen, så var det faktisk lige præcis din blog, der fik mig til at genfinde den store interesse for hækling. Ikke at jeg derefter har opfundet noget - jeg er bare blevet interesseret i det igen. Så tak for det:)

  KH
  Lis

  SvarSlet
 13. Hej Puk! Det er utrolig godt ramt, det du skriver om andre folks reaktioner, når de hører, at man hækler... Men jeg bliver altså ved! For jeg elsker lige som dig at kreere, få idé'er og føre dem ud i livet sammen med mine hæklenåle. Jeg kan godt hækle efter opskrift og gør det også ind imellem, men det, der virkelig giver mig noget er, når jeg følger mine EGNE idé'er og udtryksformer. Og så må andre folk simpelthen mene, hvad de vil! Du kan evt. læse dette indlæg, som jeg skrev for nylig... Hvis du altså har lyst til lidt godnatlæsning fra en anden glad hækler, som ikke gider stå med ryggen til ovre i en krog:http://lisbethlys.blogspot.com/2010/12/fedt-sa-af-jante.html?utm_source=BP_recent
  Jeg er med!
  Hav en dejlig aften...
  -LisBeth.

  SvarSlet