søndag den 10. oktober 2010

DIY - sushi maki rolls

Ja, det er de rigtige til at spise - ikke de hæklede... Undskyld, hvis jeg skuffede dig der... Men jeg stod altså i mit køkken her til aften og var klar til at lave sushi, men havde hverken erfaring eller japansk kogebog. En tur på You Tube hjalp lidt, og jeg kunne også bruge dette lille klip fra Politiken. Men hvad der havde været nemmere, var nok en DIY med billeder, så den laver jeg lige selv:)

 Du skal bruge sushiris

 Nori tang


En bambusmåtte - som jeg beklædte med film - et lille fif fra sushikok i en australsk madudsendelse på You Tube - det er både mere hygiejnisk, og risen hænger ikke fast i bambusmåtten (tænk på al den tid du sparer ved at læse denne DIY...)


 Vineddike til ris


 Ingredienser, f.eks. avocado, agurk, tun og laks. OG en skarp kniv

Varm 1 dl vineddike i mikobølgeovnen (eller i en kasserolle). Put 1 spsk salt og 1,5 spsk sukker i. Rør rundt til det opløses. Lad blandingen køle af, mens du koger risen. Enten som anvist på posen eller som jeg: Jeg brugte 4 dl ris og 4 dl vand. Skyl risen først. Det skal koge i 10 min. Tages af varmen og hvile i 15 min. Risen bredes ud i en flad skål. Vineddikeblandingen hældes over, og det hele blandes med en træske, mens der viftes med en avis eller vifte (seriøst!) til risblandingen har fået kropstemperatur.


 Læg mærke til at tangen har en blank og en mat side. Vi vil gerne have det blanke yderst, så læg fyldet på den matte side

Hav en skylleskål med vand til hænderne klar ved siden af dig, når risen skal lægges på. Det klæber ufattelig meget. Læg ris på til der er ca. 1,5-2 cm tilbage foroven. Risen ligger i et lag på omkring 1 cm i tykkelsen.


 På midten lægges nu skiver af agurk, avocado og røget laks. Sørg for at have lange lige stykker, ellers bliver det ikke pænt, når du ruller makien.


Du bruger bambusmåtten til at rulle med. Fugt med lidt vand på det stykke tang, hvor du undlod at putte ris på, så klistrer det fint sammen med resten af rullen.


Hav en ren og våd karklud liggende ved siden af skærebrættet, når du skal skære rullen i passende stykker. Tør kniven af efter hvert snit. Skær først rullen halvt over. Læg rullerne ved siden af hinanden og skær så begge ruller over på en gang.


Jeg lavede også denne variant med tun og en strimmel mayonnaise (ikke særlig japansk, men pyt!), og så mangler der bare wasabipasta, soya og syltet ingefær til serveringen.

Hos os blev makirullerne spist så hurtigt, at jeg ikke nåede at tage et billede af de færdige fade med 25 stk. maki på. 

Håber du kan bruge min DIY til noget. Det er ret nemt at lave denne slags sushi, fandt jeg ud af. Tør du kaste dig ud i det nu?

Hælder du mere til hæklet sushi?

BON APPETIT!

8 kommentarer:

 1. Nej da, jeg foretrækker bestemt begge dele;)
  stine:)

  SvarSlet
 2. Jeg er også til begge dele. Men i skrivende stund hælder jeg mest til den spiselige slags. Din fine DIY får jo i den grad munden til at løbe i vand. Det er så unfair når man ved, at det bedste éns køleskab kan præstere er en knækbrød med ost.
  //Camilla

  SvarSlet
 3. Det er da flot lavet og så smager sushi jo himmelsk og sikkert endnu bedre når man selv har lavet dem.
  Bon appetit

  SvarSlet
 4. Eeeelsker sushi - som min gemal heldigvis er ret sej til at lave...endnu et projekt er skrevet på til efterårsferien. Ligenu udsættes alle aktiviteter der kræver mere end et kvarter til efterårsferien.

  SvarSlet
 5. Tak for denne lille tutorial - måske tør jeg nu alligevel godt snart kaste mig ud i det med hjemmelavet sushi:-)

  SvarSlet
 6. Tak for jeres kommentarer. Jeg synes der var en stor tilfredsstillelse i selv at kunne frembringe disse lækre og æstestiske stykker mad. Og så elsker jeg at spise med pinde!

  Håber jeg kan sprede det glade budskab og få flere til at lave deres egen sushi:)

  KH Puk

  SvarSlet
 7. Så godt!
  Vil prøve lage sushi selv snart. Elsker det.
  Takk for alle gode Køben-tips. Skjønte fort at skulle hatt mer tid der! Mulig jeg tar en tur (jobb) i nov/des. Vi rakk ikke RetroVilla desverre, hadde lyst men det ble yoga i stedenfor.
  Det var skjønt!

  SvarSlet
 8. ELSKER sushi og er faktisk ret god til at lave mad, når jeg selv skal sige det, men sushi har jeg af en eller anden grund aldrig turdet prøve at lave. Og hvor dumt er dét lige?? Hvad kan gå galt?

  nu tør jeg i hvert fald helt sikkert kaste mig ud i det!

  TAK, Puk!

  KH
  Lis

  SvarSlet