fredag den 4. maj 2012

Hvis tæpper kunne tale...

Nu hvor jeg selv er i gang med et hæklet tæppe, er jeg kommet til at tænke over, hvor mange tanker, der egentlig går gennem mit hoved, mens jeg hækler. For mig er hækling en form for meditation, og jeg kan lade tankerne flyve, mens nålen arbejder. Jeg talte på et tidspunkt med en yogalærer, som sagde, at det at lave håndarbejde - f.eks. at hækle - hvor man gentager mønstre (og ikke skal anstrenge sig for at huske, hvordan man gør), kan være præcist lige så meditativt som almindelig meditation.


Lyder det lidt frelst? Det er helt okay med mig, hvis du synes det.


Tæpperne på billedet ligger i vores stue og bliver brugt flittigt. De er alle købt i genbrugsforretninger, og jeg kender ikke de kvinder, der har hæklet dem, men jeg er sikker på, at de også har siddet og tænkt en masse tanker, mens de har hæklet. Og når man så sidder der en aften med et varmt tæppe om benene, kan man jo godt komme til at tænke over, hvilke overvejelser skaberen af mit tæppe gjorde sig, da hun var i gang med det... Grublede hun over sin livssituation? Undrede hun sig over sine børns opførsel? Fik hun nye idéer? Glædede hun sig over al den kærlighed, der var i hendes liv?


Lader du også tankerne flyve, når du hækler eller strikker?
Er det i virkeligheden derfor, at jeg (og mange andre kvinder) synes det er ok at købe garn, selvom man har en masse liggende derhjemme? Fordi det er en slags udluftning af tankerne, når man starter på nye projekter...


I consider crocheting as a sort of a meditation. I even talked to a yoga teacher who told me that you could compare crocheting with meditation. The repetition of patterns allows the thoughts to fly, while the needle is working.


The blankets on the picture are all thrift finds and I don't know the women who made them. I am sure they did a lot of thinking while crocheting - just like I do. Maybe she was considering her life? Maybe she was wondering about her children's behaviour? Did she make up new ideas? Did she appreciate all the love, that was in her life?


I'm wondering. Are you letting your thoughts fly while crocheting or knitting?

19 kommentarer:

 1. Jeg bruger helt sikkert hækling som afslapning! Man kan virkelig tømme hovedet og kun koncentrere sig om at tælle masker. Eller lave noget ensformigt og tænke dagens små og store emner igennem. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for at høre, at du har det som mig:)

   Slet
 2. Jeg tror, at vi er mange, der kan nikke genkendende til din beskrivelse, Puk. Det gode ved hækling er også, at der aldrig er tvivl om, hvor langt man er nået. Som f.eks. den trøje jeg gik i gang med, og som lå lidt for længe.... Ind i mellem slår jeg hjernen helt fra, når jeg laver håndarbejde - eller bager - det er mental hygiejne, så det basker! Jeg elsker at omgi' mig med ting, der har en historie, så din stak af skønne tæpper er misundelsesværdig. Altså på den gode måde. God bededagsferie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder også af ting med historie:) Du må på jagt efter tæpper i genbrugen. Ofte samler de garnrester ind og hækler af dem. Her har jeg i hvert fald været heldig. Også en god bededagsferie til dig!

   Slet
 3. Gamla filtar har en helt egen historia. Eller det gäller väl allt handgjort egentligen. Jag vet inte om jag tänker på så mycket då jag virkar. Utan det är just avslappning, ta det lugnt framför teven utan att behöva tänka :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også dejligt, at man kan slå hjernen fra, når man hækler:)

   Slet
 4. Jeg bruger rigtig meget strikke og hækling til at slappe helt af og få kroppen til at koble fra. Jeg kan mærke det er vigtigt for mig at bruge lidt tid med strikketøjet i periode hvor jeg virkelig har travlt, ellers får jeg ikke ro i kroppen på noget tidspunkt. Så ja, helt klart en metode til at koble fra og flyde hen i den kreative verden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan har jeg det også!

   Slet
 5. Ja der bliver tænkt en masse tanker, vendt og drejet og sorteret, mens man hækler der ud ad. Det er godt og afslappende, især når man som mig alligevel ikke kan holde hænderne i ro og jeg tror faktisk på, at det kan være lige så effektivt som meditation :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er det ikke kun mig, der tænker, at hækling kan bruges som meditation:)

   Slet
 6. Helt enig! Jeg strikker om aftenen for ligesom at "falde ned" igen efter en hektisk dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan kan man godt beskrive det. Måske er det også derfor, at håndarbejde hitter igen, nu hvor verden er så hektisk og fortravlet...?

   Slet
 7. Det er den bedste afslapning at hækle - jeg kobler helt fra i sofaen om aftenen :-)

  SvarSlet
 8. For mig er det meditation og afslapning. Jeg synes ikke, at man tænker så meget. For mig bliver hjernen bare tømt for bekymringer og stress. Og det er skønt! Godt nok synes min kæreste, at jeg "kobler for meget af" med hækleriet, så han og rengøringen ikke altid får den fulde opmærksomhed. Men jeg tror, jeg af og til bliver lidt manisk med hæklerierne, hvis jeg gerne vil have noget færdiggjort! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå ja, rengøringen kan man jo godt komme til at glemme, mens man hækler:)

   Slet
 9. Jeg hekler og mediterer- absolutt!! Og tepper er en av mine favoritter. har mye garn liggende og blir ofte restegarn i teppene mine som da kommer godt til nytte!! Ha en god dag:-):-):-)

  SvarSlet
 10. Jeg er helt enig med dig. Finder det utroligt meditativt at hækle.. Især gentagelserne.. har ikke behov for komplicerede mønstre, hvor der skal tælles og tænkes. Hæklede tæpper er pt. min favorit.. bare slå hjernen fra og hækle. Det er så afslappende og jeg må også helst have mit daglige fix. Har i øvrigt meget svært ved - efter jeg begyndte at strikke og hækle for et par år siden - at sidde med hænderne i skødet.. bliver SÅ rastløs.

  SvarSlet
 11. Jeg har linket til dit indlæg på min facebook, for det er da lige i øjet, det du har skrevet. Kan ikke være med enig og har lyst til at råbe "HØRT"! Jeg kan glæde mig en hel dag til at komme hjem og sidde og slappe af med mit hækleprojekt og jeg kan glæde mig så meget til at skulle købe ind til de ideer og billeder, jeg har dannet i mit hovede eller set andre steder.
  Så tak for din gode blog, som jeg følger med i dagligt og til Yarnfreak, som er blevet min nye yndlings-garnbutik.

  SvarSlet